Większość ludzi traktuje ostrzenie noży jako katorżniczą harówkę: czasochłonną i często frustrującą. Znajomy nienawidzi tego tak bardzo, że noży nie ostrzy, lecz co chwilę kupuje nowe. I jest to jakaś metoda. Innym sposobem na ograniczenie czasu poświęcanego na ostrzenie będzie użycie sprzętu o wyjątkowo twardej klindze – np. noża ceramicznego
Od lat słyszymy, że noże ceramiczne są wielokrotnie twardsze od tradycyjnych noży stalowych, trzymają ostrość prawie w nieskończoność i praktycznie nie wymagają jej przywracania. Nie można też życzyć sobie lżejszej klingi, niż ceramiczna. Z kolei słowo „ceramika” kojarzy się przede wszystkim z naczyniami, kafelkami czy umywalkami. Jak to się ma do noży?
Pod pojęciem ceramiki inżynierskiej czy też ceramiki narzędziowej rozumiemy materiały wytworzone w wyniku spiekania w temperaturze nawet do 2100°C bardzo czystych, syntetycznych, nie zawierających fazy szklistej proszków o wielkości ziarna poniżej 1 ?m, powstałych ze związków takich jak m.in. tlenki czy węgliki. Ceramika narzędziowa powstaje analogicznie, jak tzw. ceramika tradycyjna, którą każdy zna doskonale, bo większość naczyń używanych w gospodarstwach domowych od kubków po doniczki to właśnie wyroby ceramiczne. A więc proszek najpierw trzeba zrobić, potem odpowiednio przygotować (oczyścić, przesuszyć, wymieszać z dodatkami, itp.), w następnej kolejności ukształtować na zimno, później spiec w temperaturze niższej od temperatury jego topnienia, a następnie półprodukt poddać obróbce wykańczającej